TA DEG SAMMEN

Kjære deg som mener at rusmisbruker og “sånne som meg” som sliter psykisk, skal ta seg sammen. Du har mye å lære, mye å sette deg inn i- om det er slike holdninger du har. Hvor har det blitt av forståelsen, sympatien og respekten i dette samfunnet?

Jeg blir rett og slett forbanna, forbanna over holdninger enkelte mennesker har.. Forbanna når uvitende folk ber meg om å skjerpe meg eller bare ta meg sammen. Dette er et stort folkehelseproblem, og mye mer utbredt enn det vi vet- nettopp fordi folk heller holder kjeft om det fordi det er så mye tabu og fordommer rundt nettopp dette.

Rusmisbruker: blir bedt å skjerpe seg, kutte ut dopet, de har jo tross alt valgt det selv. Det er ikke synd på de.

Selvskadere: får beskjed om å skjerpe seg, at de får stygge arr, og burde bruke svart pepper om såret ikke slutter å blø. Du får iallefall ikke hjelp om du holder på sånn. Du gjør det jo bare for å få oppmerksomhet. Hvordan skal du forklare arrene til dine fremtidige barn?

Spiseforstyrrede/ anorektikere: blir bedt om å slutte med det tullet, det er jo bare å begynne å spise. Du velger selv “det er en menneskerett å sulte seg om det er det du vil” Du vet jo at alle mennesker trenger mat for å overleve. Tenk på alle barna som sulter  Afrika? Det kan jo ikke være så jævlig vanskelig å spise?

Deprimerte: får beskjed om å komme seg ut, begynne å jobb, begynn å tren, vær sosial. Slutt å grav deg ned i det vonde, bare kom deg videre og tenk positivt, velg livet og tenk positive tanker. Glem fortiden, du får ikke endret det uansett. Det er mange som har det verre enn deg.

Suicidale: får beskjed om at “ingen kan hindre deg i å ta livet ditt”, du klarer det hvis du vil, ingen kan stoppe deg og det er jo en menneskerett å ta sitt eget liv. Du er kronisk suicidal, så vi kan ikke ta deg på alvor fordi du sier jo at du vil dø hele tiden. Tenk på de som blir igjen? Det er egoistisk å ta selvmord, det er de svake som gir opp. Tenk på alle de som er døende og faktisk vil leve?

Angst: bare tenk realistisk, det kommer jo ikke til å skje noe, du kan ikke gå rundt å være redd for alt, det er ikke noe å være redd for.

Listen er lang, og jeg kunne skrivd en bibel om hvilket holdninger “sånne som meg” blir møtt med. Men jeg tar utgangspunktet i det jeg selv har erfart, for jeg kan kun snakke for meg selv og svare for meg selv, selv om jeg vet at det er mange som føler det på samme måte. Psykiske lidelser er også sykdom, og det er ikke noe du kan velge bort. Psykisk sykdom er minst like alvorlig som fysiske lidelser- og i mange tilfeller også mer alvorlig enn fysiske lidelser. Hvorfor er dette så vanskelig å godta? Hvorfor blir ikke psykiske lidelser tatt på alvor av samfunnet?

Jeg tror at de som uttaler seg om dette, de som dømmer noen som sliter med de tingene nevnt ovenfor, er mennesker som ikke har peiling på hva det innebærer, som ikke har følt det på kroppen. For mennesker som ikke har opplevd større motgang enn at lipglossen er tom og puppene for små, så skjønner jeg at de ikke klarer å sette seg inn i mer alvorlige problemer. For ingen som har erfart dette, har slike holdninger til hverandre. Jeg respektere mennesker som ikke forstår, men jeg respekterer ikke stygge holdninger og usanne teorier. Jeg hadde heller sikkert ikke forstått hvorfor folk velger å skjære seg opp eller sulte seg- om jeg ikke hadde erfart det selv. Men det er noe som heter respekt, prøv iallefall å forstå istedenfor å kom med utsagn du ikke har noe som helst grunnlag for å komme med og ikke snakk om noe du tydeligvis ikke har peil på.

Psykiske lidelser er faktisk en sykdom, på lik linje med fysiske, forskjellen er at de fysiske sykdommen som regel synes på utsiden, og at de er mer godtatt i dette samfunnet. Psykiske lidelser blir sett på som noe du bare “kan velge deg ut av” – og ikke en sykdom Du ber ikke en med brekt bein om å kaste krykkene å begynne å løpe, da ber du heller ikke en deprimert person om å bare “skjerpe seg og tenke positivt” Så kom ikke her og be meg ta meg sammen før du har gått i mine sko.

Ett enkelt råd: ikke uttal deg om ting du overhode ikke har peiling på.

-Mona Marlene

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg