7TING DU IKKE SIER TIL NOEN SOM SLITER PSYKISK

1.”Du er jo ikke syk ut du?”– nei å du ser ikke dum ut har jeg lyst til å svare da. Psykisk sykdom synes sjeldent på utsiden da det sitter i hode. Man kan ikke se på folk om de er mordere heller

2.”Bare tenk positivt”– får man ofte høre om man er deprimert. Hadde det funka og bare tenke positivt hadde ingen vært deprimerte her i verden. Når man er deprimert mangler man faktisk noe som hetere seratonin- så det er faktisk ikke å bare tenke positivt da, man mangler faktisk et stoff i hjernen..

3.”Bare kom deg videre og se fremover”– det er lettere sagt enn gjort når man har en tung bagasje fra fortiden som preger deg ekstremt mye i nåtid. Det er ikke “bare å komme seg videre”, det kan ta mange mange år. Å man kan se fremover selv om man er preget av fortiden. Det er bare ikke så lett å se så langt frem av gangen.

4. “Bare ta de sammen”– er vel den setningen som irriterer meg mest. Altså sier du til en kreftpasient at det bare er å ta seg sammen? Jeg regner med svaret er nei. Hvorfor skal det da være så lett å slenge ut det til folk som sliter psykisk bare fordi sykdommen ikke er like synlig? Psykiske lidelser ikke noe mindre alvorlig enn fysiske sykdommer- i mange tilfeller kan det faktisk være verre, og vanskeligere å komme seg ut av. Du kan ikke få en gips eller en cellegift så er alt bra igjen. Hadde man kunnet skjerpe seg bare, så hadde ingen slitt her i verden, da hadde vi heller ikke trengt psykologer og psykiatriske avdelinger

5. “Hvorfor gidder du å være syk? Du kan jo bare velge å bli bedre”. Igjen, kunne man bare valgt!! Hvem er det liksom som ville valgt sykdom?!! Ingen vil være syke. Sykdom er ikke noe man veger, ingen velger å bli syke- det kan skje hvem som helst og det bare kommer.

6. “Hvorfor blir du ikke bedre? Du går jo i behandling”.- behandling tar tid. Det kan ta flere tiår å bli frisk. Mange har gått lenge før man har fått hjelp, slik at sykdommen har satt seg godt fast i vedkommende- da tar det også mye lenger tid enn hvis man hadde fått hjelp med engang man begynte å slite. Det handler om små skritt av gangen, behandling er ingen vidunder kur, og mange blir faktisk ikke friske av behandling i det hele tatt.

7. “Du burde dekke til arra dine”- unnskyld meg? Det er en del av kroppen min, og jeg har like mye rett til å gå i kortarma som alle andre. Hvorfor er folk så redde for å se arr? Noen ganger føler jeg at andre skammer seg mer over arrene MINE enn det jeg selv gjør. Jeg får ikke gjort noe mer arrene mine, de vil alltid være der og det har jeg akseptert. Og jeg nekter å gå i tykk genser og bukse i 30 varmegrader.

Vær så snill, velg ordene dine med omhu. Når de først er sagt kan du ikke ta de tilbake igjen. Å husk at ord kan såre i lange tider etterpå.

-Mona Marlene

 

3 kommentarer
  1. Bra skreve. Kan du lage et innlegg med tips om Kordan man kan bli bedre fra spisevegring? Slit litt me d sjøl

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg