GJESTEINNLEGG: UFRIVILLIG BARNELØS

Det å være ufrivillig barnløs i Norge snakkes veldig lite om, og utfordringene som ung og ufrivillig barnløs snakkes enda mindre om. Dessverre er jeg en av dem. Jeg er 22 år, men allerede prøvd litt over to år å få barn. Jeg fjernet p-staven og som «alle andre» forventet jeg å bli gravid like etterpå, men så enkelt skulle det ikke bli. Ett halvt år med prøving begynte jeg å tenke at noe var galt og jeg bestemte meg for å bestille en time hos gynekolog. Litt inn i timen er det helt klart hva som er galt, jeg har PCOS, altså mange cyster på begge eggstokkene, og også hormonforstyrrelser. Jeg satt igjen med sjokk og en enorm sorg. Hva om jeg aldri klarer å få barn?

Både jeg og gynekologen var klare på at jeg med stor sannsynlighet ville slite lenge med å få barn på egenhånd. Selv om vi visste hva som var galt var det ikke bare å få hjelp heller, man må prøve ett år før man i det hele tatt får noe form for hjelp, og ikke nok med det, men jeg var overvektig noe som gjør deg enda vanskeligere å få hjelp. Først i august var jeg på en vekt hvor jeg kunne få hormoner, fortsatt overvektig, men nok vekttap til å få hormoner. jeg hentet ut resepten og fikk meg ett sjokk, 1100 kr kostet det å hente dem ut. Jeg har nemlig ikke kreft og kan derfor ikke få dem på blå resept, og fullpris er altså 1100 kr.

Erna vil vi skal få flere barn på grunn av eldrebølgen, men da bør det også bli lettere for oss som sliter, men så inderlig vil ha barn, å få hjelp. Prøverør er også ett alternativ, men fortsatt er jeg for overvektig til det, og kommer nok heller aldri til å komme på en slik vekt at det er mulig, det er nemlig bmi-krav. Dyrt er det også, for kun medisinene man trenger ved prøverør er det en egenandel på 17.416 kr. Det er enormt mye for ETT forsøk. Man har tre forsøk offentlig, og får man det ikke til da er eneste utvei privat, det er enda dyrere. Hvorfor skal det være så vanskelig for oss som så inderlig vil ha barn, å få det? Det føles så enormt urettferdig at så mange får barn ved ett uhell, men jeg som har prøvd så lenge, jeg får det ikke til uansett hva jeg gjør. Jeg har ikke gitt opp, enda. (For de som tenker adopsjon/fosterbarn, så er ikke dette ett alternativ enda, jeg vil ha MITT barn, jeg vil være gravid. Det er også ganske vanskelige kriterier for begge deler, og adopsjon koster flere 100-tusen.) – Anonym 22

Bilderesultat for graviditet

Mona her, en annen ting som også er viktig å nevne, er at ikke alle vil ha sex rett og slett, å hva med de? Som fortsatt vil ha barn, men som ikke ønsker en mann eller et one night stand på byen for å bli gravid. Hvor er hjelpen da? Enslig får ikke hjelp til dette i Norge, da må man dra helt til Danmark. Jeg synes det er så trist og dårlig at det ikke er tilbud for enslige når det kommer til å bli gravide. Jeg håper så inderlig det blir gjort noe med, at man er enslig bør ikke være et hinder for å kunne bli forelder. Man kan fint oppdra barn alene som veldig mange allerede gjør, og likevel klare å gi barnet sitt en lykkelig barndom. Og altså, en ting som virkelig provoserer meg er at man ikke får den hjelpen man trenger for å få barn, altså: overvektige mennesker får barn de også- men de kan ikke få hjelp til det? Jeg kjenner jeg blir skikkelig irritert!

Så vil jeg bare si tusen takk til forfatteren av dette viktige og såre innlegget, det er et tema det snakkes veldig lite om og jeg er glad for å kunne dele historien her på bloggen. Om det er flere som ønsker å skrive gjeste innlegg, er dere hjertelige velkommen til å sende meg innlegget på mail: [email protected]– anonymt eller ikke, det velger du selv. 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg