Dagens behandlingstime: lær med meg

Idag tenkte jeg å ta dere med inn i behandlingsrommet. I dag var temaet traumer, noe jeg kan ganske mye om fra før. Men behandler hadde en flip over med flotte illustrasjoner på hva traumer er, og hvor mye de faktisk påvirker en barnehjerne. Det vi snakket om i dag heter Traumebevisst Psykoedukasjon. Det var veldig lett å forstå med disse tegningene og illustrasjonene. Noe jeg syntes ble enda tydeligere i mitt tilfelle var manglene på reguleringsstøtte. Hallo liksom, det er ikke rart jeg ikke klarer å regulere følelsene mine når jeg aldri har hatt voksne som har speilet meg og hjulpet meg til å regulere egne følelser. 

Som mange vet, så er hjernen delt inn i 3 deler: reptilhjernen, også kalt lillhjernen (selvstyrte hjernen), det limbiske systemet (følelseshjernen) og prefrontal cortex (den tenkende hjernen). På illustrasjonene ser du en enkel forklaring på hva som skjer når en fare inntreffer og hvordan hjernen samarbeider ved å sende ulike signaler. I en normal hjerne, så samarbeider disse 3 dele godt, slik at man ikke trenger å reagere med mindre faren er reell. Mens hjernen til noen som har opplevd traumer reagerer annerledes, dele samarbeider ikke og man mister kontakten med tenke hjernen, den fornuftige delen og handler som om det skulle vært fare. 

På bildet under vil du se en illustrasjon på hvordan alle barn trenger å ha det, for å utvikle en normal, sunn og trygg hjerne. Det er klart at når man mangler alle disse tingene, så vil ikke hjernen utvikle seg normalt slik den skal, ei trygge barn får du da. Alle barn trenger en trygg base- slik at det kan utfolde og utvikle seg, alle barn trener å speile seg i voksne, og få hjelp til å regulere følelsene sine- at de blir sett og få følelsene sine anerkjent.Mange barn får for eksempel kjeft for å vise følelser, hvordan skal da disse barna klare i senere tid å regulere følelsene sine? Det sier seg selv at dette vil prege hjernen til barnet  voksen alder. En hjerne utsatt for traumer er som regel alltid i alarmberedskap, noe som er utrolig slitsom. Det er ikke noe man kan styre, når hjernen ikke klarer å samarbeide med den fornuftige, tenkende hjernen. 

Det de færreste forstår er hvor mye det faktisk påvirker ett barn å ikke oppleve trygghet, reguleringsstøtte, en trygg base, trøst, kjærlighet og nærhet: det har ALT å si. Barndommen er den viktigste tiden i livet vårt, grunnmuren til voksenlivet. Det er klart hjernen deres er i alarmberedskap, hvis utrygghet er alt de har opplevd. Det kan være små små ting som trigger, og som gjør at lillehjernen varsler fare: en lukt, en lyd, et bilde, en situasjon, mens andre ganger vet man ikke hva som utløste triggeren. Jeg vet selv hvor mye dette preger, det er jeg ett levende bevis på, så det gjør meg utrolig forbanna når folk ikke forstår og bare ber deg komme deg videre, bare komme deg ut i jobb for “du klarer tross alt dra på trening og blogge”. Jeg kjenner det koker. Nei, jeg kan ikke forvente at folk som ikke har opplevd noe en vanskelig barndom, kan forstå fullt ut- for det kan ingen som ikke har opplevd det. Å derfor burde man heller holde kjeft enn å uttale seg om ting man ikke kan en dritt om rett og slett. For jeg sitter ikke i denne situasjonen fordi jeg vil, eller fordi jeg ikke gidder å jobbe, ærlig talt. Ingen VILL være her jeg er idag. 

Vi snakket også om komplekse traumer, å jeg fikk en riktig forståelse av hva det faktisk innebærer. Forskjellen på vanlig PTSD, og Kompleks PTSD er at kompleks så gjelder det ikke en spesiell hendelse- men mange forskjellige. Behandler sa at utifra det hun vet, så vil hun si at det er komplekse traumer/PTSD jeg sliter med- for det er veldig mange hendelser som spiller inn hos meg. 

 

Lærte dere noe nytt om traumer? Jeg lærte iallefall noe nytt

Ønsker dere forresten flere “bli med meg inn i behandling”?- der jeg deler hva vi jobber med de ulike timene? Kommenter gjerne nedenfor

– Mona Marlene

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg