En vanskelig tid i møte

Jeg har fått mange spørsmål om hva jeg tenker om julen, så jeg tenkte å dele noen tanker med dere om dette temaet. Jeg synes det er et veldig sårt tema, og julen for meg er veldig vond.

Jeg har aldri likt julen, det er det nok mange grunner til. De 11 første julene mine kan jeg ikke huske noen ting av- og det er det kanskje en grunn til. Etter 11 år alderen har jeg bodd i veldig mange forskjellige hjem, noe som har gjort at tradisjonene hele tiden har endret seg. Jeg har kun et svakt minne om julen hos et av fosterhjemmene, de 2 før denne husker jeg heller ingenting av. Og jeg har heller ingen tradisjoner fra barndommen jeg har kunnet ta med meg inn i voksenlivet.. Julene etter jeg ble flyttet hjemmefra, var fylt med dårlig samvittighet og vonde følelser ovenfor foreldrene mine. Vi fikk ikke lov å feire jul med de, og de har sittet alene på julaften i 11 år vel. Det var vanskelig for meg som barn, å vite at de ikke hadde noen å vær sammen med og at jeg ikke fikk feire jul sammen med dem, som jeg kjempet med nebb og klør for å få lov til. 

Etter jeg ble 18 og har kunnet bestemme selv, har jeg heller ikke valgt å feire jul der, og den dårlige samvittigheten og skyldfølelsen sitter i meg enda. Jeg føler meg som verdens slemmeste datter som lar de sittre alene år etter år etter år. Men jeg får meg bare ikke til å gjøre det. Og uansett hvor jeg velger å feire, så er det noen som blir såra. Derfor vil jeg ikke være noen plasser. 

«Julen er som et forstørrelsesglass: har du det  bra blir denne tiden enda bedre, har du det vondt blir denne tiden enda vondere»

I tillegg blir jeg minnet på det jeg ikke har: en familie. For det er nettopp det julen handler om: familiehygge, familiemiddager, familie kos, familieturer. Det blir så sinnssykt tydelig at jeg ikke har dette, for min familie har gitt meg opp. Jeg skulle ønske folk kunne bli flinkere til å invitere folk også i høytider, at det ikke bare MÅ være familie hele tiden. At folk kan bli flinkere til å ikke bare tenkte at «så lenge jeg og mine har det bra så driter jeg i resten» Vi trenger et mer inkluderende samfunn. Tenk på alle de som ikke har familie rundt seg i julen, tenk så forbanna ensom man føler seg.  

Det er jo ikke sånn at jeg ikke har det fint i julen i det hele tatt, for det har jeg. De siste 3 årene har jeg vært sammen med søsteren noe som så klart har vært koselig. Det er bare at det er så utrolig mange vonde følelser rundt denne tiden, som tar opp mesteparten av tankene mine. Jeg synes også førjulstiden kan være litt koselig: frost på trærne, julelys, julekalender osv. Jeg har til og med fått PAKKEKALENDER av støttekontakten min i år: jeg ble helt satt ut og ordentlig rørt. Jeg kan ikke huske sist jeg fikk det. At hun lagde det til meg i tillegg til de 3 barna deres, det er ekte hverdags glede det. Verdens beste støttekontakt altså!  Det er veldig mye blanda følelser og for min del kunne vi bare hoppet over hele julen- iallfall julaften. I år har jeg aller mest lyst til å drikke meg full, ta en sovepille og bare sove bort hele julaften. Alene. I fred. 

Jeg har aldri pyntet til jul de 5 årene jeg har bodd alene, og jeg kommer ikke til å gjøre det i år heller. Bortsatt fra ett mini juletre i knallrosa som jeg kjøpte på Rusta for 10kr. Kanskje kommer jeg aldri til å gjøre det heller, med mindre jeg får egne barn. Da vil jeg lage en så fin jul som mulig

Så mitt råd til alle der ute: ta ekstra godt vare på de rundt deg- spesielt de du vet ikke har det bra, inviter noen utenom familien på julemiddag, send en ekstra melding, inviter med noen på juleaktiviteter. Det kan bety hele verden for den som blir invitert. Husk at det er tiden din og tanken som teller, ikke verdien av gavene du gir. Å kanskje, kan du gjøre at julen føles god for noen! 

Mona Marlene

2 kommentarer
    1. Ble litt trist da jeg leste dette innlegget. Jeg er et løvetannbarn og har hatt en vond barndom. Alikevel har noen få gode minner fra barndommens jul. Og nå i voksen alder har jeg min egen familie og vi har våre egne tradisjoner <3 Jeg håper du en gang kan få oppleve gledene med jul, og at du får en så fin feiring som mulig.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg