Å bo i bemannet bolig

Som noen sikkert vet så bor jeg i døgnbemannet bolig, og har gjort det i ca 5 år. Når jeg flyttet hit var dette helt nytt for meg, jeg visste ikke om noen som bodde på et slikt sted. Jeg tror faktisk ikke jeg var bevist på at det fantes engang. Det høres jo flott ut eller hva? At man bor et sted det konstant er mennesker, og mange tror man får god hjelp her og at man har mennesker rundt seg som konstant stiller opp. Men der tar veldig feil, det er ikke fryd og gammen å bo i en slik bolig. Jeg tror faktisk det skaper mer problemer for meg, enn  det gjør meg godt.

Det er ikke lett å bo ett sted med mange forskjellige ansatte som kommer og går, mange ulike mennesker å forholde seg til og mange mennesker jeg overhode ikke liker, til og med noen jeg ikke vil se trynet på. Det er så og si null oppfølging, ingen plan eller faste avtaler, og behovene mine her blir så og si aldri dekt, noe som er utrolig slitsomt, frustrerende og som gjør meg forbanna. Jeg føler meg verken sett eller hørt her, ei føler jeg at de tar hensyn til mine behov. Det skaper et enormt sinne i meg, og det er ingen som klarer å få meg så sint som de her i boligen. Det fører til at jeg er utrolig mye sint når jeg er her, og det går hardt utover glass og dører… 

Det er vanskelig fordi man knytter seg veldig til enkelte, og det er tydeligvis ikke positivt å gjøre her- enda det er hjemmet mitt og det er helt naturlig når de jobber her hver eneste dag. Men da kan man risikere å bli “straffet” ved å ikke få være så mye med vedkommende istedenfor å faktisk få lov å tilbringe tid med de man faktisk har et veldig godt forhold til. Det er vanskelig å skulle dele på de man liker aller best, og da er det vanskelig for eksempel å se de finne på noe med noen av de andre som bor  her. Jeg kjenner utrolig mye på avvisning her, og føler meg ofte ikke prioritert- det er vonde følelser å kjenne på hver eneste dag, flere ganger om dagen. 

Når jeg tar opp ting med sjefen, opplever jeg å aldri bli hørt. Det blir aldri gjort noen endringer, eller aldri at behovene mine blir møtt. Der er som å snakke til en vegg. “Sånn er det her”, eller “sånn er det ikke her”, er som regel svaret om jeg foreslår endringer slik at mine behov kan bli tatt hensyn til: de nekter å forbedre seg eller ta til seg råd om hvordan andre boliger fungerer. For det er stor forskjell på boliger, noen får ting servert på et sølvfat og får alle behovene sine dekket, de ansetter flere person etter beboernes behov, ansatte som går lengre vakter for å trygge på kveldene, faste avtaler opp til flere ganger om dagen og egne kontakter som følger opp hver enkelt per vakt osv. Mens her nekter de å forandre seg, noe som også får sinne i meg til å koke. Jeg trodde det var meningen å gjøre det best mulig for de som bor her, men for meg føles det ut som at de prøver å gjøre det verst mulig for meg. 

Når jeg har det vanskelig, er det ikke sånn at de kommer oftere innom meg, tar seg tid til å snakke med meg eller være sammen med meg. Det er sjeldent de i det hele tatt spør om hvordan jeg har det. Vi har fått til at jeg får tilsyn en gang per vakt (ikke at det er så mye å skryte av) og da kommer de som regel bare inn å spør om jeg lever eller om det går bra- svarer jeg ærlig da og sier hvordan jeg har det går de bare ut igjen. De kommer aldri ekstra innom meg når de vet jeg har det jævlig vanskelig, noe jeg synes er en skam.. De er på jobb her for en grunn. Men filosofien dems er jo “her er man voksne og skal klare seg selv”, Gud som jeg hater at det voksen kortet skal dras hele tiden: man kan trenge masse hjelp og slite selv om man er voksen…

Så dette er sannheten, jeg har det absolutt ikke bra her og jeg blir ikke fulgt opp på den måten jeg trenger, så å bo i bemannet bolig er ingen luksus for å si det mildt. Det eneste positive for meg er at det er mennesker her hele døgnet også på natta fordi jeg sliter så mye med angst. Hadde jeg ikke gjort det og turt å sove alene ville jeg bodd for meg selv i en vanlig leilighet. 

Å hva gjør egentlig politikerne for å styrke disse boligene? For å bedre tilbudet til de som trenger å bo i bolig? Ikke en dritt! Alt om har med psykiatri og gjøre ser det ut til at politikerne driter fullstendig i. De kjemper for å bedre alle andre systemer, spesielt skoler. Men hva med oss? Som er noen av samfunnets svakeste. Når skal vi få den hjelpen vi trenger på best mulig måte? Når skal vi som sliter få et fungerende system? Og hvem er det som egentlig har ansvaret for at disse boligene fungerer?

Bor du i bemannet bolig? Del gjerne dine erfaringer med det i kommentarfeltet nedenfor!

– Mona Marlene

15 kommentarer
  1. Trist å lese at du har det sånn 🙁 er dessverre ganske mange som jobber i et slik personal som ikke gjør jobben sin riktig. Har aldri bodd på bolig der det er bemanning 24 timer i døgnet, men har fått hjelp til husarbeid tidligere fra folk som jobber på en slik bolig. Likte ikke det en gang, var kun ei av de som jobber der som jeg likte og som er en man virkelig kan stole på og som har blitt til ei god venninne av meg i ettertid. Støtter deg i den om at politikere burde ta slike saker mer seriøst, dessverre virker det som slike ting bare blir lagt på hylla 🙁

  2. Er individuell behandling i slike boliger derfor du ser at ansatte “finne på noe ” med andre pasienter. Tilsyn en gang per vakt er faktisk ikke null oppfølging som du skriver. Vil det si dag og kveld? Du har jo trygge rammer rundt deg i den boligen, det er døgnbemanning.. Det kan være mye grensesetting ofte i behandlingen, meningen er jo at du skal lære å klare hverdagen utenfor denne bemannede boligen. Du virker å være en sterk jente som tørr å stå opp for deg selv. Prøv å fokuser på alt du får til.

  3. Anonym: man får ikke behandling her?! Så det jobbes ikke mot at man skal klare seg selv. Nei handler ikke om inviduell behandling, handler om at de noen ganger gidder å finne på ting. Ingen her som har faste avtaler og planer…

  4. Hvordan vet du om andres vedtak om oppfølging? Alle bor ikke der for moro skyld. Kanskje ikke du trenger like mye som de andre. Hadde du trengt mer hadde du fått mer tenker nå je:-)

  5. Anonym: du burde ikkd uttale zmdeg om ting du ikke vet noe om. Jeg vet det fordi policien i boligen er at man skal klare seg selv og at ingen her har faste avtaler. Og jeg snakker med andre som bor her. Hold spydigheten for deg selv, du vet null og hvor mye oppfølging jeg faktisk trenger og ikke. Da hadde ikke psykologen kjempa for det 😉

  6. Men hvis policy i boligen er at man skal klare seg selv, hvorfor kjemper psykologen din om mer oppfølging da? Du motsier deg selv veldig

  7. Anonym: fordi boligen i seg selv nekter å gi mer oppfølging? Fordi de andre som bor der er gitt opp av systemet og kommer til å bo der resten av livet? Og er kronisk syke? Fordi psykologen ser at jeg trenger med oppfølging enn det jeg gjør vel!

  8. Jeg blir bare trist av å lese dette innlegget. Jeg jobber selv i en bemannet bolig, vel og merke med en helt annen brukertype. Jeg anser meg selv som en person som ser de som bor der, gir de min fulle oppmerksomhet.
   Jeg har også jobbet i noe som heter boveiledningstjenesten, hvor jeg reiste ut til brukere som bodde i egne leiligheter.
   Jeg anså meg selv som også der tok meg tid til brukerne.
   Jeg håper psykologen din virkelig står opp for deg, og får mer hjelp til deg. Det er viktig at man blir sett som menneske, og ikke føler at ingen bryr seg.
   Jeg bruker å si at man må være frisk for å være syk her i Norge, og det er du ett eksempel på. Jeg heier på deg, og håper du får den hjelpen du trenger.

  9. Kjenner meg så utrolig godt igjen i det der. Bor selv i en type bolig med personal, men får ikke en dritt med hverken oppfølging eller hjelp av de. Eneste er at de administrerer medisinene mine liksom, men ingenting annet! Det er håpløst at det skal være sånn 🙁 sender over en styrkeklem.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg