Bøtelagt for selvmordsforsøk

“Det er flere mennesker som dør av selvmord enn av krig, vold og kriminalitet til sammen. Det anslås at det blir begått alt over en million selvmord hvert  verden hvert eneste år. Bare I Norge er det rundt 500 selvmord i året. Rundt 15% av alle dødsfall i aldersgruppen 25-35 år skyldes selvmord”- Wikipedia 

Her om dagen leste jeg noe som totalt satte meg ut av spill, og automatisk tenkte jeg “at dette kan ikke være sant“. Jeg kjente jeg ble skikkelig forbanna, og at dette MÅ endres. Visste du at du kan bli straffet for å prøve å ta ditt eget liv? Hvis du overlever et selvmordsforsøk som har funnet sted på offentlig steder som skinnespor og overlever, risikerer du bot eller fengselsstraff? HVOR sykt er ikke dette? Jeg fikk sjokk da jeg fant ut at en bekjent har fått bot av politiet for å ha prøvd å avslutte sitt eget liv… Disse menneskene har det allerede helt for jævlig, også skal de straffes for å ha forsøkt å straffe seg selv? Hva med å skaffe disse menneskene hjelp istedenfor en dobbel straff? Betaler man ikke boten kan man risikere å komme i fengsel. Når ble det straffbart og ville avslutte sitt EGET liv?

Hadde helsevesenet fungert, da spesielt psykiatrien så hadde  selvmords statistikken vært lavere. Hadde man bare fått den hjelpen man trenger og ber om, hadde man bare blitt tatt på alvor. Den største dødsårsaken er selvmord, og enda så gjør ikke politikere og mennesker med makt noe for å forberede psykisk helsevern. Jeg kjenner at jeg blir så forbanna når det kommer til dette fordi det noe som står meg nært og er noe jeg virkelig brenner for å endre og snakke om. Jeg blir forbanna på politikere som lover gull og grønne skoger helt frem til valgkampen er over men ikke holder noe som helst. Det er høyt fokus på å endre skolene nå, og for all del det er døds viktig at barn får det bedre og at systemene rundt barna være skal endres til det beste. MEN, hva med alle disse barna som ikke fikk dette, og som nå er syke ungevoksne og godt voksne? Hva med OSS? Er det ikke snart på tide at systemene rundt oss endres til det bedre, så ikke vi går til grunne? Det er ikke bare barna som trenger et godt støtteapparat rundt seg, så fort vi bikker 18 er det ingen som tar vare på oss lenger, og mange oss har aldri blitt tatt vare på. Politikere er nødt til å våkne opp snart og skjønne hvor mange dette faktisk gjelder, og hvor viktig det er med en bedre psykiatri enn den vi har i dag, for den funker ikke for de som sliter mest! Hvor mange flere liv må gå tapt før de med makten til å endre faktisk skjønner alvoret?

Mennesker som  forsøker og ta sitt eget liv, er ikke ved sinne fulle fem, og vet kanskje ikke alltid hva de gjør til og med, noen kan også være psykotiske. Når man går så langt som  å forsøke å ta sitt eget liv, er det snakk om utrolig desperate og sårbare mennesker i fullstendig  krise, som har opplevd mer vondt for flere liv, som bør møtes med hjelp og omtanke: Ingen skal måtte straffes for å prøve å ta sitt eget liv, det høres faktisk for dumt ut til å være sant. 

Jeg lurer på om en dement person hadde fått bot for å for å ha rota seg bort på togskinnene?

Denne tematikken  må snakkes høyt om og belyses, for det er noe jeg aldri har hørt snakk om før. Dette må jo endres? Vi kan ikke ha et rettsystem som straffer de aller sykeste og noen av de mest sårbare menneskene i dette landet: nemlig de med selvmordstanker og forsøk: de som sliter så mye at de føler den eneste løsningen er å dø.  De har straffet seg selv mer enn nok for flere liv, det siste de trenger er at de blir straffet av mennesker som skal være til hjelp. 

Dette kan jeg veldig lite om, men jeg har lest meg opp litt. Jeg har jo erfart hvor lett det er å bli anmeldt/ få bot av politiet her til lands, at noen ganger tror jeg de bare elsker å bruke makten de sitter på:)

Jeg har så mye meninger om tematikken rundt selvmord at jeg kunne skrevet en bibel. Hvis det er ønskelig at jeg skriver mer om denne tematikken så legg igjen en kommentar under dette innlegget, så skriver jeg mer enn gjerne et innlegg om det for det er forbanna viktig å få bort tabuene når det kommer til selvmord.

– Mona Marlene

 

1 kommentar
  1. Herlighet hva F A E N er galt med systemet?! Personlig mener jeg at det er helt på trynet å anmelde noen for å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Hadde jeg hoppet utfor togskinnene, mislykkes og i tillegg måttet sittet i fengsel for det, hadde jeg garantert prøvd et nytt forsøk. Ikke for å få enda mer straff, men fordi verden er tragisk og fordi jeg ikke hadde hverken orket, villet eller giddet å sitte i fengsel fordi jeg har et miserabelt liv og velger å gjøre meg selv vondt. Det hadde vært noe annet om jeg dyttet venninna mi foran togskinnene, liksom.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg